2014. július 24., csütörtök

Kókuszos kocka

1000 éve nem készítettem kókuszos kockát... (na jó, legalább 6-7 -8 éve)... és most valahogy beugrott, hogy mi lenne ha...! :)


Hozzávalók:

5 tojás
5 e.k. liszt
5 e.k. víz
5 e.k. cukor
0,5 tasak sütőpor
1 tasak vanilincukor

Mázhoz:

20 dkg porcukor
8 e.k. tej
3 e.k. frissen főzött kávé (elhagyható)
rum vagy rumaroma ízlés szerint
2 teáskanálnyi margarin 
3 e.k. kakaópor
15 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:


1. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot. 


2. A sárgáját a cukrokkal robotgép segítségével habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, vizet. A fehérjét felverjük kemény habbá. 


3. A fehérje habból keveset hozzáadunk a lisztes keverékhez, és fellazítjuk vele a masszánkat, majd a maradék fehérjehabbal óvatosan összekeverjük, vigyázva nehogy összetörjük a habot, mert akkor nem lesz szép magas piskótánk. 


4. Sütőpapírral ellátott tepsire borítjuk a masszánkat. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük. Tűpróbát végzünk.


5. Miután megsült, hagyjuk kihűlni. Ezután felszeleteljük egyenlő nagyságú kockákra. 


6. Elkészítjük a csokimázat, melyhez a porcukrot és a kakaóport összekeverjük, hozzáadjuk a tejet, kávét, rumot majd kis lángon főzni kezdjük. Hozzáadjuk a margarint és addig keverjük míg el nem olvad benne. Ezután már mártogathatjuk is a piskótánkat, de épp hogy csak belemártsuk, mert gyorsan megszívja magát. Ezután kókuszreszelékben megforgatjuk, és kész! 


A piskóta receptet köszönöm szépen a húgomnak!
Jó étvágyat kívánok! :)

2 megjegyzés: