2014. augusztus 19., kedd

Karamell krémes

Tegnap délután a receptes kis könyvemet lapozgatva találtam rá az egyik kedvenc sütemény receptemre, a karamell krémesre. A receptet jó pár éve ismerem már,egy kedves családnál kóstoltam először, ott is tanultam meg hogyan készül. Általában Karácsonykor szoktam sütni, de ha nagyon megkívánjuk, akkor bármikor képes vagyok elkészíteni. Így történt ez tegnap is. Mára tökéletesen megpuhult [ párom nagy örömére! :) ]. Nem kell hozzá sok minden, viszonylag olcsó süteménynek is mondhatjuk. A recept a Horváth Ilona-féle szakácskönyvből való.



Hozzávalók a lapokhoz:

50 dkg liszt
10 dkg margarin
1 tojás
10 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
1 kis pohár tejföl 

Krémhez:

5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál liszt
45 dkg kristálycukor
14 dkg vaj 

Elkészítése:

       1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, porcukorral, majd a margarinnal összemorzsoljuk. 

2. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt.

3. Összegyúrjuk.

4- Négy részre osztjuk.

5. Egyenlő nagyságú lapokat nyújtunk belőlük, villával megszurkáljuk, és egy tepsi hátulján, előmelegített sütőben 180 fokon 5-10 perc alatt megsütjük (éppen hogy csak barnuljon). 

6. A lapokat hagyjuk kihűlni. 

7. 4 dl tejet a vaníliás cukorral felteszünk főzni. 1 dl tejben 4 evőkanál lisztet simára keverjük, hozzácsurgatjuk a felforrt tejhez, és sűrűre főzzük. 

8- A kristálycukrot lassú tűzön egy lábosban felolvasztjuk. 

9. Ezt az olvasztott cukrot óvatosan hozzácsurgatjuk a főtt krémhez (két ember csinálja), közben folyamatosan és gyorsan keverjük!! 

10. Amikor langyos, belekeverjük a vajat és ezzel megtöltjük a lapokat. 


11.

12. Tetejét porcukorral meghintjük. 1 éjszakára hűvös helyre tesszük, hogy megpuhuljon. 

13. Másnap lehet szeletelni. 



1 megjegyzés:

  1. Anyai nagymamám és édesanyám készítette az alábbi recept szerint:
    Tészta:
    35 dkg liszt, 17 dkg vaj, 1 dl tejföl vagy tej /szükség szerint esetleg
    több/, egy kevés sütőpor.
    Ezeket összegyúrjuk és minden pihentetés nélkül 5 lapot sütünk belőle.
    Sütés elött a lapokat villával sűrün megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon fel
    Amelyik a felső lap lesz, még melegen meghintjük vaniliás cukorral.
    Krém:
    25 dkg kristálycukrot megolvasztunk, világosbarnára
    pörkölünk. Beleteszünk 20 dkg vajat, elkeverjük, belekeverünk
    3 tetőzött evőkanál lisztet, és lassan felöntjük 3 dl hideg
    tejjel. Krémmé főzzük és melegen a lapokat megtöltjük, majd a kész
    megtöltött krémest két lapközé helyezve lepréseljük / könnyű súly/
    Tálalás elötti napon készítsük, hogy a tészta megpuhuljon.

    VálaszTörlés