Kicsit utánanéztem a történetének, hogy vajon honnan ered a répatorta, és azt olvastam, hogy már nagyjából a középkorban született meg az ötlet, hogy felhasználják sütemények édesítéséhez, cukor híján a répát... Na akkor lássuk, mi sül ki ebből! :)
Hozzávalók egy 26 cm-es tortához:
25 dkg finomliszt
25 dkg finomliszt
5 dkg rétesliszt
3 tojás
30 dkg reszelt sárgarépa
1,5 dl napraforgó olaj
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 teáskanál fahéj
10-15 dkg dió
Máz:
15 dkg porcukor
1 tojásfehérje
0,5 dl rum
1 teáskanálnyi citromlé
Elkészítése:
1. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a porcukrot.
2. Fehéredésig, krémes állagig robotgéppel kikeverjük.
3. Keverés mellett (robotgéppel) fokozatosan hozzáadjuk az olajat.
4. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és azzal is elkeverjük.
5. Ehhez hozzáadjuk a lereszelt répát.
6. Összekeverjük.
7. Hozzáadjuk a sütőport,lisztet és a fahéjt.
8. Összekeverjük és adunk hozzá kb. 10 dkg durvára tört diót.
9. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan összekeverjük a masszánkkal.
10. Ilyennek kell lennie.
11. Egy 26 cm-es tortaformát szilikonos sütőpapírral alulról becsomagolunk, az oldalát pedig vajjal körbekenjük, liszttel megszórjuk. Egy nagyobb tepsire tesszük a formánkat. Beleöntjük a masszát. 180 fokos előmelegített sütőben kb 45 percig sütjük. Tűpróbát kell végezni, és akkor jó a tészta, ha már szúrásnál nem marad rajta nyers tészta.
12. Hagyjuk teljesen kihűlni.
13. Kivesszük a tortaformából. Levesszük az aljáról a sütőpapírt.
14. Elkészítjük hozzá a cukormázat. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a porcukrot, és robotgéppel simára keverjük.
15. Ekkor hozzáadjuk a rumot és a citromlevet is. Amennyiben túl híg lenne (kb. méz sűrűségűnek kell lennie), tegyünk hozzá még porcukrot. Ezután leöntjük vele a tortánkat és durvára tört dióval megszórjuk.
Elkészült a répatorta! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése